همزمان با روز جهانی غذا اعلام شد

۸۲۸ میلیون گرسنه در جهان

۸۲۸ میلیون گرسنه در جهان

به گزارش اعصاب سنج، همزمان با روز جهانی غذا، رئیس انجمن تغذیه ایران با اعلان اینکه امروزه باتوجه به وضعیت اقتصادی کشور، امنیت غذایی در ایران به خطر افتاده است، اظهار داشت: ایران در حوزه هدر رفت مواد غذایی در ردیف کشورهای تراز اول دنیا قرار داشته و ضایعات مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی 15 میلیارد دلار است.



دکتر جلال الدین رزاز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به فرارسیدن روز جهانی غذا، اظهار داشت: ۲۴ مهرماه برابر با شانزدهم اکتبر، سالروز جهانی غذا نام گذاری شده است. این روز به افتخار تاسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نام گذاری شده و در سراسر جهان نیز گرامی داشته می شود. باید توجه کرد که سازمان های بین المللی در روز جهانی غذا تلاش می کنند تا در حوزه کشاورزی و برای جلوگیری از فقر و گرسنگی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در عین حال روز جهانی غذا روز همدردی با افرادی است که از ابتدایی ترین حق حیات، یعنی غذا محروم هستند.
۸۲۸ میلیون گرسنه در جهان
وی اضافه کرد: شعاری که امسال از طرف سازمان جهانی غذا (فائو)، برای روز جهانی غذا انتخاب شده است، "هیچ کس فراموش نشود، تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر و یک زندگی بهتر" است. باید توجه کرد که غذا مانند آب و هوا از ابتدایی ترین نیازهای انسانی و بلکه تمام موجودات زنده است و نقش آن در پیشگیری و درمان بیماریها انکار ناشدنی است. بنا به گزارش سازمان ملل شمار افرادی که از گرسنگی رنج می برند نسبت به سال قبل ۴۶ میلیون نفر بالا رفته و به ۸۲۸ میلیون نفر رسیده است. بنابراین جهان درحال دور شدن از هدف اختتام دادن به گرسنگی، ناامنی غذایی و سوء تغذیه تا سال ۲۰۳۰ است.
امنیت و ایمنی غذا؛ چالش امروز بشر
رزاز با اعلان اینکه امنیت غذایی و ایمنی غذا از چالش های امروز زندگی بشر است که مفاهیم کاملا متفاوت از یکدیگر دارند، اظهار داشت: باید توجه کرد که امنیت غذایی از معیارهای توسعه انسانی بوده و دستیابی به آن یکی از اهداف اصلی هر کشور شمرده می شود. امنیت غذایی زمانی برقرار است که همه مردم در هر زمان به غذای کافی، ایمن و مغذی که نیاز های تغذیه ای آنها را برای داشتن یک زندگی فعال و سالم برآورده می کند، دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند. باید توجه کرد که درآمد خانوار یکی از فاکتورهای مهم تامین امنیت غذایی در یک نظام اجتماعی است. در عین حال عامل مهم دیگر، ذائقه و دانش تغذیه ای خانواده ها در نحوه اختصاص بودجه برای تهیه بهترین نوع غذای در دسترس و چگونگی تقسیم غذا در خانواده است.
۳ عاملی که می توانند منجر به بحرانِ امنیت غذایی شوند
وی با اعلان اینکه تامین امنیت غذایی در یک کشور همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف را با یکدیگر می طلبد، افزود: در کشور ما ضرورت این هماهنگی های درون بخشی و برون سازمانی در این برهه از زمان بیش از هرزمان دیگری احساس می شود. به هر حال در وضعیت گذر از کرونا، تحریم های ناجوانمردانه و غیر انسانی که مقابل کشور وجود دارد، شرایط دشوار و پیچیده اقتصادی در کشور و تورم، همه و همه دست به دست داده و می تواند در صورت عدم مداخله و برنامه ریزی صحیح و اصولی از طرف مسئولین و مردم، امنیت غذایی را بصورت جدی با بحران مواجه سازد.
لزوم نقش آفرینی متخصصان تغذیه برای تغذیه سالم تر در جامعهپیشنهاد توزیع سبدهای غذایی بجای پرداخت یارانه نقدی به خانواده های کم برخوردار
رزاز با اعلان اینکه البته در این شرایط نقش مشاورین و متخصصین تغذیه انکارناپذیر و بسیار برجسته است، اظهار داشت: این گروه از متخصصین باید در آموزش افراد جامعه ایفای نقش کنند تا مردم باتوجه به نرخ تورم و کاهش قدرت خرید، بتوانند با بودجه کمتر و همین طور با آگاهی و اشراف به اصول تغذیه، نسبت به تهیه برنامه غذایی خصوصا استفاده از مواد غذایی جایگزین، تغذیه سالم تری داشته باشند. یکی دیگر از راهکارهای مقابله با مشکلات امنیت غذایی خصوصا در ارتباط با اقشار لطمه پذیرتر، تهیه و توزیع سبدهای غذایی بجای یارانه و پرداخت پول نقد برای خانواده های کم برخوردارست که اجرای آن نیازمند همکاری دولتمردان و مسئولین اجرائی کشور است. البته باید توجه کرد که دراین زمینه سازمان هایی مانند سازمان بهزیستی، کمیته امداد و سازمان های مردم نهاد آمار مستندی از افراد تحت پوشش و تکفل خود دارند که می تواند کمک بسیار مهمی در شناسایی خانوارهای نیازمند برای دریافت سبدهای غذایی باشد.

رئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه صحبت هایش، اظهار داشت: نکته بسیار مهم دیگری که می تواند نقش اساسی در جلوگیری از ناامنی غذایی ایفا کند، پرداختن به بحث ضایعات مواد غذایی در راستای جلوگیری از این ضایعات است. باید توجه کرد که ضایعات مواد غذایی از نظر اقتصادی، سبب از دست رفتن منابع ملی مانند انرژی، آب و زمین شده و از نظر محیطی نیز ضایعات و تلفات مواد غذایی، سبب بروز خسارت های زیادی همچون آلودگی آب و آزاد شدن گازهای گلخانه ای می شود. تحقیقات نشان داده تغییراتی که در جوامع اتفاق می افتد، مانند افزایش شهرنشینی، تغییر عادات غذایی مردم و افزایش تجارت جهانی، سبب ازدیاد ضایعات مواد غذایی می شوند.
هدررفت روزانه ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به ازای هر نفرایران؛ جزو کشورهای تراز اول دنیا در هدررفت مواد غذایی
رزاز اضافه کرد: براساس گزارش سازمان جهانی خواربار و کشاورزی(فائو)، هر روز به ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر می رود. این میزان ضایعات مواد غذایی، ایران را در ردیف کشورهای تراز اول دنیا در حوزه هدرفت مواد غذایی قرار داده است. به همین دلیل سالانه ضایعات مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است. این در حالیست که در اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور عضو، تنها ۹ میلیون تن موادغذایی راهی زباله ها می شود.


بیشترین ضایعات غذا در ایران چیست؟
وی افزود: میوه، نان و سبزیجات بیشترین ضایعات غذا در ایران هستند. سازمان فائو در امتداد کاهش ضایعات مواد غذایی به استفاده بهینه از مواد غذایی اضافی، جلوگیری از دور ریختن میوه ها و سبزیجات، تهیه کمپوت، مربا مارمالاد با میوه های اضافی و خشک کردن سبزی ها و میوه ها، تهیه و تدارک غذا به میزان مورد نیاز خانواده، تهیه مایحتاج منزل به تعداد افراد، نگهداری صحیح از سبزیجات و استفاده از تمام قسمت ساقه و برگ آن، نحوه درست خرید و نگهداری نان و جداسازی زباله های خشک و تر سفارش کرده است.
افزایش ناامنی غذایی در کشورهای درحال توسعه
رزاز در ادامه به بحث ایمنی غذایی نیز اشاره و اظهار داشت: ایمنی غذایی به سلامت و بهداشت مواد غذایی می پردازد. در حقیقت ایمنی غذایی به مفهوم اطمینان داشتن از این است که موادغذایی در هنگام تولید، حمل، نگهداری، پخت و مصرف، آلودگی های میکروبی و شیمیایی و فیزیکی پیدا نمی کنند و سبب بیماری مصرف کنندگان نمی شوند. امروزه ناایمنی غذایی با گسترش فناوری ها، مصرف افزودنی ها، آفت کش ها، آنتی بیوتیک ها و هورمون ها در تولید مواد غذایی در کشورهای در حال توسعه، رشد شایان توجهی داشته است که منجر به اثرات سوء و انکار ناپذیری بر سلامت انسان شده است.
مواد غذایی فله از علل بروز بیماریهای گوارشی و میکروبی
وی با اعلان اینکه ایمنی غذایی و دستیابی به آن از مسئولیت های ذاتی دولت می باشد، اظهار داشت: باید توجه کرد که دولت ها با نظارت و مداخله در امر غذا، نقش کلیدی را دارند. البته مردم نیز به عنوان مصرف کنندگان مواد غذایی به سهم خود می توانند نقش مهمی در ممانعت از بروز ناامنی غذایی داشته باشند. این مسئله عمدتاً در هنگام خرید مواد غذایی نمود پیدا می کند. به عنوان مثال اقداماتی مانند بررسی وجود علایم استاندارد و برچسب تغذیه ای روی محصولات غذایی، دقت بر میزان کالری غذاها و مواد تشکیل دهنده آنها و توجه به مقدار چربی، فیبر و … در مواد غذایی باید مورد توجه قرار گیرد. همین طور توجه به بسته بندی محصول غذایی نظیر این که مخدوش نشده باشد نیز کمک کننده است؛ برای اینکه هرگونه منفذ در بسته بندی می تواند موجب ورود میکروب و سایر آلودگی ها شود. در عین حال تاکید می کنم که مواد غذایی فله بدون هیچ بسته بندی، گاهی علت بروز بیماریهای گوارشی و میکروبی هستند.




1401/07/24
14:32:53
5.0 / 5
375
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , بهداشت , بیمار
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
AsabSanj اعصاب سنج